Jak často se vyváží jímka a kde všude se vyplatí?

Jímka je bez pochyby nejjednodušším způsobem, jak na svém pozemku vyřešit odpady. Je administrativně nenáročná a počáteční investice nízká. Prodražit se vám ale můžou vývozy žumpy. Jak často je potřeba ji vyvážet a kolik vás to bude stát?

Jak funguje žumpa?

Jímka, jinak také žumpa, je bezodtoková nádoba na odpadní vodu. Na rozdíl od septiku a domácích čističek neslouží jako čistící zařízení, ale jen ke shromažďování odpadu. Proto se musí pravidelně vyvážet. Žumpa přitom nemusí sloužit jen na jímání odpadní vody, můžete ji na pozemku nainstalovat i jako zásobník na dešťovku.

Řešit odpadní vodu pomocí jímky se vyplatí v několika případech. Například pokud v obci není kanalizační přípojka nebo je nedostupná, na chaty a další rekreační nemovitosti, kde nepobýváte příliš často a domácí čistička odpadních vod by postrádala smysl. Instaluje se také tam, kde je obtížné získat povolení k vypouštění odpadních vod do přírody.

Na první pohled jde o nejjednodušší verzi odpadů, bez zástavby, téměř bez papírování a s nízkou počáteční investicí. Plastové jímky pořídíte v průměru za 25 000 Kč. Vyrábějí se v zásadě samonosné do suchého prostředí, samonosné do spodní vody a k obetonování. Samonosné jímky do sucha jsou pro běžné použití. Samonosné jímky konstrukčně upravené do spodní vody doporučujeme hlavně do záplavových oblastí a na pozemky s vyšší hladinou spodní vody. Jímky k obetonování zase do blízkosti příjezdových komunikací.

Jak často vyvážet jímku?

Frekvence vyvážení se odvíjí od počtu osob v domácnosti, na množství spotřebované vody a na velikosti jímky. Počty jsou jednoduché, jedna osoba průměrně vyprodukuje přibližně 100 litrů odpadních vod denně. Jestliže tedy máte čtyřkubíkovou jímku (4 000 litrů), pak ji ve dvou lidech naplníte za 20 dní, ve čtyřech lidech za 10 dní a podobně.

Náklady na provoz jímky

Průměrně se náklady na vývoz jímky pohybují kolem 3 000 Kč - což je cena za samotný výcuc a dopravu. Vývoz jímky není levná záležitost, proto ji doporučujeme především k rekreačním objektům a chatám. V případě celoročního využívání vás vývozy mohou stát až 40 000 Kč. Za to už si pořídíte tříkomorový septik nebo čističku odpadních vod.

Nezapomeňte se také při objednávání firmy ujistit, jakou kapacitu má fekální vůz. Pokud potřebujete vyvézt jímku o 12 m2 a zjistíte, že fekální vůz má kapacitu jen 7 m2, zaplatíte každou jízdu zvlášť. Ověřte si také, jestli vám firma vydá doklad o množství odvezeného odpadu. Proč?

Máte žumpu? Úřady ji mohou chtít vidět

V roce 2019 došlo ke zpřísnění vodního zákona a zcela bez papírování už fungování jímky není. Domácnosti, které využívají místo obecní kanalizace žumpu, musí být schopné úřadům dva roky zpětně doložit, kolik celkově vyprodukovali odpadu za rok - respektive kolik odpadu z jejich jímky fekální vozy odvezly. Pokud odvezený objem nebude odpovídat spotřebě domácnosti, může vám úřad udělit pokutu až 100 tisíc korun. Důvodem zpřísnění zákona je zamezení vylévání odpadních vod do přírody. Jímku hlavně nevypouštějte do přírody - ani na pole, ani do potoka. I to je trestný čin.

Kdy dává jímka smysl?

Jímka se vzhledem k nákladům na vyvážení vyplatí v okrajových případech, kdy je domácnost minimálně využívaná, tam, kde byste jen těžko vyřizovali stavební povolení pro septik nebo čističku odpadních vod nebo povolení k vypouštění odpadních vod. Pokud se pro jímku na svůj pozemek rozhodnete, neváhejte se na nás obrátit a rádi vám poradíme s výběrem a jejím umístěním na pozemku.