Jak poznat plný septik? A jak řešit potíže, když nefunguje, jak má?

O septik je potřeba se pravidelně starat. Funguje na jiném principu než jímka, proto na určení doby vývozu nestačí jen vědět, kolik v něm máte odpadních vod. Víte, jak poznat, že už je septik plný, a jak často je třeba ho vyvážet?

Septik vyvážíte méně často než žumpu

septiku se na rozdíl od žumpy voda také čistí a přes zemní filtr se vypouští, zasakuje nebo dále používá. Voda postupně prochází komorami, v nichž se usazuje kal. A právě ten musíte pravidelně vyvážet fekálním vozem. Nezáleží tedy na celkovém množství odpadních vod, ale na množství kalu, který je v komoře usazen.

S ohledem na princip svého fungování bude tedy septik vždy plný, na rozdíl od žumpy, kterou vyvážíte, jakmile se hladina dostane do určité výšky. Zpravidla sahá odpadní voda v první komoře septiku přibližně 25 cm od horního okraje nádrže.

Jak často se septik vyváží?

Ideální frekvence vývozu je alespoň jednou za rok, nicméně záleží na velikosti septiku a spotřebě vody v domácnosti. Oproti jímce je frekvence mnohem menší – vysoké procento odpadní vody se vyčistí a můžete ji dále využít nebo nechat téct do kanalizace. Proto je údržba septiku levnější.

Počítejte s tím, že se neodčerpává všechen kal. Vždy je potřeba nechat na dně asi 15centimetrovou vrstvu, aby biologický proces rozkladu bez problému pokračoval. Pokud se náhodou zastaví, stačí ho podpořit enzymatickými a bakteriálními přípravky, které jsou vhodné přímo do septiku a koupíte je v běžných hobby marketech.

Jak poznáte, že je septik plný?

U starých typů septiku bez biologického nebo pískového filtru sledujete míru tuhého sedimentu v první komoře – pomůže například dlouhá tyč, díky které změříte výšku kalu. Dalším častým indikátorem, že potřebujete septik vyvézt, je slabý odtok v domácnosti na záchodě, ve vaně nebo umyvadle. Septik také může začít více zapáchat a začnou se kolem něj tvořit kaluže hnědé vody.

Nepodceňujte to. Pokud pravidelně neodčerpáváte vrstvu kalu, který se usazuje na dně komor, zmenšuje se prostor pro přečištěnou vodu, až se z vašeho tříkomorového septiku nakonec stane obyčejná tříkomorová žumpa, kde se odpadní voda usazuje, ale nečistí.

Kdo se stará o vyvážení septiku?

Kal ze septiku může vyvézt pouze společnost, která má v předmětu podnikání „nakládání s nebezpečnými odpady“, nebo provozovatel čistírny odpadních vod.

Nezapomeňte doklady o správné likvidaci odpadních vod či kalu uchovávat až dva roky zpětně. Důvod je jednoduchý – zákonodárci se snaží chránit stav podzemních vod, aby lidé nenechávali odpadní vody protékat do přírody a případné problémy se septikem řešili.

Proto nedoporučujeme vypustit obsah septiku svépomocí kalovým čerpadlem. Sice ušetříte a kalové čerpadlo využijete i jinde, ale musíte si pohlídat, že dodržujete platnou legislativu o nakládání s odpadními vodami, což není tak snadné.

Jak na ucpaný septik?

Slabý odtok a zápach mohou být známkou nejen plného septiku, ale také ucpaného odtokového pole. Provázejí ho bublavé zvuky v toaletě, umyvadle nebo vaně. Podle toho poznáte, že došlo k selhání vodovodního odvzdušnění a odtok se ucpal. Fekální vůz tedy hned volat nemusíte, stačí využít vaše osvědčené triky. Pomoci může gumový zvon, osvědčená jedlá soda s octem, případně aktivátor septiku. Rozeberte a zkontrolujte také sifon a odstraňte z něj všechny případné nečistoty.

Jak na špatně fungující septik?

Jak jsme zmiňovali, ideální stav odpadních vod v septiku je pár desítek centimetrů od horního okraje nádrže. Problém nastává tehdy, pokud máte v septiku dlouhodobě méně vody a hladina se nemění. V takovém případě se pravděpodobně septik poškodil a neplní správně svou funkci. Tady už toho svépomocí příliš nezmůžete a potřebujete na pomoc odborníky. Radíme s řešením neotálet, ať se nedostanete do křížku se zákonem kvůli kontaminaci okolních vod.

Dalším častým problémem je nedostatek nebo naopak nadbytek bakterií. Poznáte to tak, že se na hladině vody v septiku začne tvořit pěna, která silně páchne. Vymírání bakterií způsobují nevhodné prostředky, které využíváte v domácnosti a odpadem se dostávají do septiku – například Savo a podobné agresivní mycí prostředky. Proces rozkladu pak znovu nastartujete zmiňovanými bakteriemi do septiku.

Nenašli jste odpověď, kterou hledáte? Obraťte se na nás a rádi vám pomůžeme.