Jak vyčistit vrtanou studnu svépomocí?

Studna potřebuje čas od času vyčistit, abyste nepřišli o zdravotně nezávadnou vodu a nezničili si čerpadlo. Se základním vybavením a trochou šikovnosti ji zvládnete vyčistit i svépomocí. Přečtěte si návod, jak na to, a kdy už je potřeba na čištění vrtu zavolat odborníky.

Jak poznáte, že se vrt začíná znečišťovat?

Znečištění poznáte podle několika vodítek. Po načerpání vody do nádoby ji nechte odstát a sledujte, jestli se na dně vytvořil sediment. Nebo se také častěji zanáší filtr, vypozorujete slabší tlak nebo voda začne zapáchat. V domácnosti vám může voda z kohoutku vycházet spolu se vzduchem a prskat kolem.

Studnu čistěte pravidelně jednou za dva až tři roky, dále vždy po povodních nebo pokud zjistíte znečištění zemědělského nebo průmyslového původu. Samozřejmostí jsou pravidelné odběry vody, které zašlete na rozbor. Jedině s nimi máte jistotou, že máte ve studni nezávadnou vodu – na první pohled totiž obsah dusičnanů nebo dalších škodlivin nepoznáte.

U vrtané studny má také vliv podloží. Čím měkčí je, tím snadněji se zanáší a tím častěji je potřeba vrt čistit. Ve spodní části vrtu je tzv. kalník, který zachycuje nečistoty, má 3–5 metrů a nad ním se nachází čerpadlo. Kalník se postupem času zanese jílem nebo pískem a nános se dostane až k čerpadlu. V tuto chvíli už to poznáte na kvalitě vody, v horším případě se čerpadlo předře a začne shazovat jistič. To už vám nic jiného, než vyčištění studny nezbyde.

Čištění vrtu vodou

Metoda čištění proudem vody se hodí pro hodně zanesené vrty a poradí si i s usazeným nánosem nečistot, jemného písku a podobně. Podstata spočívá v tom, že se do vrtu spouští hadice, skrze kterou se přivádí vysokotlaká voda z povrchu pomocí čerpadla. Proud vody vymílá kal ve vrtu a přivádí ho na povrch přes výrobní potrubí.

Nevýhodou je, že hrozí zničení filtru vrtu kvůli vysokému tlaku vody. Rizikem je i nekontrolované uvolňování kalu z vrtu, takže se pravděpodobně dočkáte toho, že všude kolem studny budete mít kal, který jste pečlivě dostali z vrtu.

Čištění vrtu vzduchem (airlift)

Princip je stejný či podobný jako při mytí proudem vody. Rozdíl je v tom, že v tomto případě čistíte vrt vysokým tlakem vzduchu. Vše se provádí s kompresorem s hadicí (tzv. airliftem), přes kterou se tlačí vzduch do vrtu. Ten tlačí vodu s kalem na povrch.

Nevýhody zůstávají stejné – vysoký tlak vzduchu může poškodit filtr a způsobíte si znečištění na povrchu kolem studny. Navíc můžete čistit vrty pouze do hloubky 30–40 metrů. Z těchto důvodů je lepší, pokud v případě čištění vrtu vzduchem nebo vodou využijete odborníky.

Čištění vrtu čerpadlem zvládnete svépomocí

Tato metoda je ideální pro čištění vrtu svépomocí. Hodí se na všechny typy vrtů o všech průměrech a do hloubek 90 metrů. Účinně vyčistíte vrty zanesené jílem, rzí a hrubými nečistotami. Čerpadlo šetrně rozruší stlačený kal ve vrtu a vyvedete nečistoty na povrch pomocí vody. Metoda je bezpečná pro vrt – úkolem je pouze vyčerpat vše, co je na dně vrtu. Potřebujete pouze místo, kam vypustíte všechnu znečištěnou vodu s kalem.

Vyberte takové čerpadlo, které odpovídá podmínkám vašeho vrtu – závisí na průměru, dopravní výšce, maximální hloubce ponoru a podobně. Počítejte také s tím, že dojde minimálně k výraznému opotřebení čerpadla, nezřídka i k jeho úplnému zničení.

K čištění vrtu nikdy nepoužívejte ponorná čerpadla do vrtu, ta totiž nejsou konstruovaná pro čerpání znečištěné vody. Nevhodná jsou taky kalová čerpadla kvůli svému průměru.

Čištění studny svépomocí

  • Demontujte ponorné čerpadlo ze studny a vyčistěte ho. Pokud je vrt hodně zanesený, dávejte pozor, průměr vrtu se pravděpodobně zmenšil. Využijte příležitost pro pořádnou údržbu a případné opravy čerpadla.
  • Odčerpejte vodu z vrtu pomocí čerpadla pro čištění, ideálně všechnu. Vyberte čerpadlo s vysokým výkonem, odolností a nízkými pořizovacími náklady.
  • Vyčistěte vrt ocelovým kartáčem a opravte poškozené části vrtu.
  • Instalujte zpět ponorné čerpadlo.
  • Nechte vrt 48 hodin stát, aby drobné usazeniny klesly na dno vrtu.

 

Kdy nechat čištění studny na odbornících?

Nečistěte vrt sami, pokud se v něm vyskytuje vyšší množství železa, manganu nebo dusičnanů. To stejné platí pro hlubinné vrty, kdy hrozí zaseknutí čerpadla nebo při nutnosti využití speciální techniky.