Jak zapojit akumulační nádrž na dešťovou vodu?

Sběrná nádrž na dešťovou vodu je užitečná věc. Ušetří vám peníze (minimálně) za vodu na zálivku zahrady, mytí auta a dokáže nahradit až 50 % pitné vody využité v domácnosti. Zajímá vás, jak vypadá usazení, montáž a zapojení nádrže na pozemek?

Jakou akumulační nádrž vybrat? Zapojení plastové zvládnete i svépomocí

Ke správnému výběru potřebujete nejprve zjistit dostatek informací o svém pozemku. Na jakém podloží leží? Vyskytuje se u vás spodní voda? Na co všechno chcete dešťovou vodu využívat? Podle toho zvolíte velikost i typ nádrže. Za nás doporučujeme samonosnou plastovou nádrž na vodu. Na rozdíl od betonových nádrží je snadná na převoz, instalaci i údržbu. Zvládnete ji zapustit svépomocí – tedy pokud budete mít k ruce 2 nebo 3 pomocníky.

„Samonosná“ znamená, že při instalaci nepotřebuje obetonovávat a díky své konstrukci zvládne odolat i tlaku spodní vody, která na nekvalitních nádržích dokáže způsobit praskliny a deformaci dna.

Výkopové práce

Nejprve je potřeba vyhloubit jámu, která bude na každé straně přibližně o 30 cm širší než samotná nádrž a minimálně o 10 cm hlubší. I u výkopových prací platí, že si je můžete zařídit sami pomocí lopaty a třeba i minirypadla nebo si na pomoc zavoláte odborníky, kteří vám práci a čas ušetří. Malý tip – nenechte si všechnu přebytečnou zeminu odvézt, za nějaký čas se vám bude hodit při dosypání, až si zemina v okolí nádrže sedne a sníží se.

Samonosnou plastovou nádrž zvládnete zapojit svépomocí, v případě sklolaminátových nebo betonových nádrží potřebujete pomoc odborníků. To stejné platí u svařované retenční nádrže, která potřebuje kolem pláště navíc obetonovat.

Zapuštění akumulační nádrže

Na začištěné a srovnané dno nádrže patří posyp, většinou štěrk. Jakmile do jámy uložíte retenční nádrž, postupně ji začněte obsypávat a zároveň do ní napouštějte vodu, aby se nehýbala a udržela si stálý tvar. Naplnit ji stačí přibližně do jedné třetiny. Na zásyp nepoužívejte výkopovou zeminu, jílovitou půdu nebo ostré kameny, jinak si s největší pravděpodobností jímku poškodíte. Nejčastěji se využívá štěrk s frakcí 8/16 mm, který nejlépe eliminuje zemní tlaky. Kvůli poškození si dávejte pozor i na to, aby usazení probíhalo bez nárazů, a při zasypávání nepoužívejte mechanické pěchovací stroje. Ideálně postupujte po 30cm vrstvách a vždy vše pečlivě ručně udusejte.

Připojení potrubí

Jakmile je nádrž zasypaná štěrkem, přichází na řadu montáž potrubí, kopule a poklopu. Spád nátokového potrubí a svodů musí být alespoň 1 %, tedy 1 cm na 1 m délky potrubí. Do nádrže se také napojuje potrubí s přepadem, které vede do vsaku nebo do dešťové kanalizace. Otvory jsou na nádrži většinou už připraveny z výroby a nemusíte si dělat starosti s vrtáním (což ostatně ani nedoporučujeme).

Pokud chcete využívat dešťovou vodu i v domácnosti, potřebujete potrubí a rozvody, které povedou do domu. Podmínkou je, aby byl okruh pro dešťovou vodu nezávislý na okruhu pro pitnou vodu – tyto dva přívody se nesmějí míchat. Součástí rozvodů je obvykle domácí vodárna nebo expanzní nádoba, která rozvádí vodu po domě.

Napojení čerpadla a filtrace vody

Pokud nemáte vodárnu, další možností je ponorné čerpadlo přímo v retenční nádrži, například s integrovaným tlakovým spínačem (start/stop), spolu s ochranou proti chodu na sucho. Konkrétní výběr záleží na využití dešťovky. Jiné čerpadlo zvolíte při využití vody na zálivku, jiný typ zase při využití vody v domácnosti. A i když má čerpadlo svůj vlastní filtr na hrubé nečistoty, lepší je přidat další filtrační koš v nádrži nebo filtrační šachtu před nádrž.

Při procesu pomůže spolehlivý dodavatel i dotační program

Díky dotačnímu programu Dešťovka získáte na vybudování systému k jímání a využívání dešťové vody až 50 % nákladů zpátky. A to už není zanedbatelná výše. Pokud nechcete nebo nemůžete řešit starosti kolem akumulační nádrže, zařizování dotací a všech prací, obraťte se na spolehlivého dodavatele, který si to vezme na starost a zařídí vše potřebné, abyste mohli ulevit rozpočtu a využívat více dešťové vody.