Jak funguje čerpadlo na vodu? Vyberte typ přesně pro vaše potřeby

Potřebujete čerpat pitnou nebo užitkovou vodu? Hledáte čerpadlo do vrtané studny nebo na zalévání zahrady? Každý typ se hodí na něco jiného a vybrat mezi nimi nemusí být snadné. Přečtěte si, jaká čerpadla existují a jak jej vybrat, aby zvládlo vše, co od něj potřebujete.

Odkud kam potřebujete dostat vodu?

Výběr ideálního čerpadla záleží na několika faktorech. Kromě různorodého využití, o kterém se dočtete níže, jde hlavně o průtok a tlak. Průtok vyjadřuje, kolik vody za jednotku času zvládne vyčerpat. Jde tedy o to, kolik vody na koncovém místě potřebujete (přečerpání bazénu, zásobování vodou na chatě, zavlažování zahrady a podobně). Tlak závisí na tom, odkud budete vodu brát a z jaké hloubky to bude.

Jak funguje samonasávací čerpadlo?

Samonasávací čerpadla patří mezi povrchové typy. Využívají se pro získání vody ze studny, hodí se také pro systém filtrace bazénů. Jsou ideální pro rychlé přečerpání velkého množství vody. Mají sací schopnost, takže před spuštěním stačí zavodnit čerpadlo. Zvládne ji nasát, rovnou fungovat a nepotřebujete dostat vodu do celého potrubí.

Z fyzikálních důvodů nezvládne dostat vodu z větší hloubky, než je 8 metrů. Jeho další nevýhodou je citlivost na běh na sucho, který způsobuje jejich poškození. Proto u většiny z nich najdete i automatickou ochranu, která v případě nedostatku vody čerpadlo odpojí a zabrání poškození.

Jak funguje ponorné čerpadlo?

Ponorné čerpadla se instalují pod vodní hladinu a na rozdíl od povrchových vodu nesají, ale vytláčejí ji nad sebe. Mají široké spektrum využití – zásobování domácnosti vodou, zalívání a zavlažování, odvodňování nebo nouzové odčerpávání. Na účelu pak záleží i výběr.

Potřebujete vodu jen přečerpávat nebo ji chcete dostat z velké hloubky vrtané studny? V prvním případě zvolte ponorné netlakové čerpadlo. Má výtlak 5–10 metrů a průtok v řádu stovek litrů za minutu. Přečerpáte s ním vodu z bazénů, vodu ze sudu nebo akumulační nádrže.

Ponorné tlakové čerpadlo dostane vodu z hloubky několika desítek až stovek metrů, ale průtok čítá jen několik desítek litrů za minutu. V kombinaci s tlakovou nádrží jej využijete pro zavlažovací systémy nebo pro zásobování domácnosti užitkovou vodou.

Jak funguje kalové čerpadlo?

Kalové čerpadlo se liší tím, že zvládne vyčerpat kapaliny i s vyšší hustotou a s obsahem kalů a nečistot, jako je písek, jíl nebo bahno. Hodí se při odčerpávání splaškové vody nebo zaplaveného sklepa s napadaným listím. Je odolnější, vyrobené z litiny nebo nerezové oceli, má relativně malou výtlačnou výšku (do 15 metrů), ale zato velký výkon až 300 litrů za minutu.

Drenážní kalové čerpadlo slouží k čerpání dešťovky nebo odpadní vody bez písku a kamenní – tedy pro málo znečištěnou vodu. Do septiku na fekálie se využívají čerpadla s řezacím zařízením, které hrubé nečistoty nejprve rozdrtí a až pak pošle vodu dál.

Čerpadla v kombinaci s domácí vodárnou

Čerpadlo je potřeba před každým použitím zapnout, což může být v případě zalévání zahrady nepraktické. Proto se často používají tzv. vodní automaty s tlakovým spínačem, které začnou automaticky čerpat vodu, jakmile zapnete postřikovač. Na podobném principu fungují i domácí vodárny s tlakovou nádobou. U vodáren se spouští pouze tehdy, když v tlakové nádobě díky odběru vody poklesne tlak na určitou hranici. Vodárna tak zajišťuje konstantní tlak a díky méně častému spínání čerpadla prodlužuje jeho životnost.

Obraťte se na odborníky

Vzhledem k množství různých typů a často specifického využití čerpadel není divu, pokud se ve výběru ztrácíte. Kontaktujte nás a my vám rádi poradíme. Pokud hledáte čerpadla do jímek nebo třeba na akumulaci vody, dokážeme zajistit celý systém na klíč.