Jak svést dešťovou vodu z okapu do akumulační nádrže?

Využijte dešťovku na zalévání, praní nebo splachování. Nejen během letního sucha se vyplatí si ji nenechat protéct mezi prsty a sbírat do sudu, barelu nebo rovnou do akumulační nádrže. Přečtěte si náš článek a dozvíte se, jak svést vodu z okapu.

Využití dešťové vody

Dešťová voda je skvělá na zálivku zahrady i pokojových rostlin. Je měkká, neobsahuje chlór, je chudá na soli a má přirozenou teplotu, kterou si navíc v podzemní akumulační nádrži uchová. Vyřeší také mytí auta, praní nebo splachování.

Propracované systémy na využití srážkové vody ji zachytí, očistí od mechanických nečistot, akumulují a v případě potřeby přivedou ke spotřebičům v domácnosti. Zároveň zajistí odtok přebytečné vody mimo systém nebo naopak možnost doplnění pitnou vodou v případě sucha. Ročně tak ušetříte tisíce korun.

Jak funguje sběr dešťové vody?

Na začátku soustavy je sběrné zařízení, které zachytí dešťovou vodu. Nemusí to být jen střecha – odvodňovací plochou může být chodník, příjezdová cesta nebo jiná zpevněná plocha. Dešťová voda projde přes filtr, který ji přečistí od listí, větviček a dalších mechanických nečistot, až do akumulační nádrže. Její velikost se odvíjí od odvodňovací plochy. U rodinných domů se nejčastěji využívají nádrže o objemu 3–6 m3.

Pro odčerpání vody z akumulační nádrže k dalšímu použití využijete čerpadlo nebo čerpací stanice. Při nedostatku dešťové vody s ní můžete plynule přejít na jiný zdroj vody při nedostatku – třeba na studnu nebo vodovodní řád. Ideální je využít čerpadlo s řídící jednotkou, která reaguje na okamžitou spotřebu.

Jak napojit okap na nádrž?

Do nádrží svedete vodu přímo z okapového svodu nebo využijete výklopného odvaděče vody. Montuje se jako „mezikus“ na svislý svod a přesměrovává proud vody dál do potrubí (stačí standardní kanalizační potrubí). Tyto odvaděče mají filtrační síto, které zbavuje vodu nečistot ještě před tím, než se dostane do akumulační nádrže. Jako filtr poslouží například i půlkruhové sítě kopírující tvar okapu, které brání vnikání listů do okapních svodů.

Jako čerpadlo můžete využít například takové, které spíná od poklesu tlaku při otevření kohoutu. Při zavlažování už nemusíte spínat samotné čerpadlo, ale stačí otočit kohoutkem na vodu. Čerpadlo nedávejte úplně na dno nádrže, kam se usazují nečistoty – výrazně si tím zkracujete jeho životnost.

Využití dešťové vody v domácnosti

Voda se v domácnosti rozvádí samostatnými rozvody čerpáním z akumulační nádrže. Základními prvky systému jsou domovní vodárna, filtrační jednotka, vodoměr a záložní přívod. Nezapomeňte, že nesmí dojít k přímému styku dešťové a pitné vody v distribuční síti. Nepotřebujete nicméně dělat druhé rozvody, stačí například v kotelně vybudovat přepínač, se kterým budete přepínat využití pitné nebo dešťové vody. Pokud využijete vodu jen pro závlahu, bude systém výrazně jednodušší.

Dotace ušetří náklady

Pomocí dotačního programu Dešťovka můžete získat dotace na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i v zahradě. Celkově získáte 50 % z celkových výdajů až do výše 60 000 Kč na zachytávání, filtraci a akumulaci srážkové vody na další zálivku nebo na využití přečištěné odpadní vody v domácnosti.

A právě podzemní nádrže na akumulaci srážkové vody jsou preferovanou variantou díky dlouhodobě dobré kvalitě akumulované vody. Pod zemí je totiž chráněna před účinky denního světla, mrazu, výkyvům teplot a podobně. Neváhejte se nám ozvat, rádi zodpovíme další otázky, poradíme s výběrem nebo zařídíme akumulaci vody na klíč podle vašich představ.