Jak vyčistit 1000 l nádrž na vodu svépomocí?

Především IBC kontejnery potřebují jednou za čas vyčistit od kalu, řas a mikroorganismů. Jak často nádrž na vodu potřebuje vyčistit a jaké vybavení se vám k tomu bude hodit? Přečtěte si náš návod, ve kterém vám krok po kroku popíšeme proces čištění a poradíme, jak zakalení vody omezit.

Pravidelné čištění barelu vám usnadní práci

Dobrou zprávou je, že si na čištění nemusíte najímat externí sílu a zvládnete to sami. Usnadnit práci mohou nástroje, jako je čerpadlo a mokrý vysavač. Ty ale bez potíží nahradíte mopem nebo jakýmkoliv dalším nástrojem, se kterým dosáhnete do všech koutů nádrže, abyste je mohli důkladně umýt a opláchnout. Ať po dokončení vypadá jako nová.

Čištění nádrže nebo barelu na vodu má být rutina, ne řešení sanitární havárie. Proto si dejte tu práci a čistěte nádrž alespoň jednou ročně. Nejvíce jsou na kontaminaci náchylné bílé nádrže, protože skrz částečně průsvitný plast na vodu dopadá více slunečního světla. Pokud chcete bujení života v nádrži alespoň trochu omezit, dejte ji mimo přímé slunce nebo ji zakryjte tmavou plachtou. Řešením jsou také nádrže na vodu, které zapustíte do země.

Jak poznáte, že potřebuje plastová nádrž vyčistit?

Ve většině případů si vystačíte s čištěním jen jednou ročně. Záleží hlavně na tom, kolik řas, bahna, nebo kalu se v ní nahromadilo - může se stát, že nádrž bude potřeba čistit častěji. Pokud ji máte na přímém slunci, na čištění myslete dokonce dvakrát nebo třikrát ročně.

To, jestli barel na vodu potřebuje vyčistit, poznáte běžnou kontrolou vnitřního prostoru. Stačí pravidelně sledovat, jestli se uvnitř nenachází usazeniny nebo mikrobiální nárůst, který by naznačoval kontaminaci.

Jak vyčistit nádrž na dešťovou vodu? 

  • Vypusťte nádrž na vodu - ideálně bez toho, abyste si zaplavili okolí. Třeba využijte situaci, kdy dochází voda. Pomůže vám i čerpadlo.
  • Vydrhněte vnitřek nádrže od veškerých nečistot, bahna nebo slizu, které se nashromáždily na stěnách nádrže. Není to jednoduché vzhledem k nedostatku místa, proto si pomozte tlakovou myčkou, kartáčem s tvrdými štětinami, mopem s nastavitelnou rukojetí nebo jakýmkoliv čisticím nástrojem. Cílem je, abyste dosáhli každého rohu nádrže a dodat dostatek síly k odstranění všech nečistot a bahna.
  • Vypláchněte nádrž studenou vodou. Použijte studenou vodu k opláchnutí špinavé vody, která se nashromáždila během čištění. Znovu vyčerpejte vodu zcelé nádrže.
  • Pokud čistíte jímku, do které svádíte dešťovou vodu, ideálně se pusťte i do vyčištění trubek a veškerých filtrů, které vodu do jímky svádí.
  • Máte hotovo!

Vyměňte IBC kontejner za zapuštěnou nádrž

Se zapuštěnou nádrží na dešťovou vodu si ušetříte množství práce. Nedostane se na ni sluneční světlo, takže se v ní řasy šíří naprosto minimálně. Vyřešíte s ní tak skladování dešťové vody, která jinak skončí bez užitku v kanalizaci. Ozvěte se nám a rádi vám pomůžeme najít nádrž, která sníží potřebu čištění a poskytne vaší domácnosti spolehlivou dodávku vody.