Jak splachovat dešťovou vodou? Nejčastější využití dešťovky v domácnosti

Víte, kolik pitné vody ve vaší domácnosti padne na splachování? Podle průzkumů jde o neuvěřitelných 30–40 % z celkové spotřeby. Přitom můžete většinu nahradit zachycenou dešťovou vodou a ušetřit tak nemalé náklady. Jak si tento systém v domácnosti vybudovat? Jakou nádrž na dešťovou vodu potřebujete? Víte, jakým dalším využitím dešťovky ušetříte? Vše vám popíšeme na následujících řádcích.

Systém na využití dešťové vody v domácnosti

Nejčastější schéma na sběr dešťovky vypadá následovně: Voda jde ze střechy do okapu a přes mechanický filtr hrubých nečistot natéká do plastové akumulační nádrže. Přebytek vody pak odtéká do kanalizace nebo se zasakuje na pozemku.

V tuto chvíli můžete pomocí čerpadla využít dešťovku třeba jen na zalévání zahrady nebo mytí auta. Při dalším využití v domácnosti máte dvě možnosti, jak vodu do domovního rozvodu dostat – čerpadlem s tlakovým spínačem nebo přes vodárnu s expanzní nádobou.

Je důležité, aby byly rozvody pitné a užitkové vody oddělené a nezasahovaly do sebe. Zároveň potřebujete zajistit, aby dešťovou vodu v případě nedostatku mohla nahradit ta pitná. O to se stará zařízení na přepínání vody, díky němuž tak nepřijdete o pohodlí ani v období sucha.

Vybudování takových rozvodů nemusí být jednoduché, nicméně záleží na tom, kde všude chcete dešťovku využít. Pokud například jen na praní a splachování, pak ji stačí zavést do koupelny, ve které záchod a pračku máte, jinde není potřeba.

Kde všude dešťovou vodu v domácnosti využijete?

Dešťovku využijete především na splachování, úklid nebo už zmíněné praní prádla. Určitě přidejte do rozhodování i tuto variantu – dešťová voda je měkká a tolik nezanáší spotřebiče a potrubí vodním kamenem. Ušetříte za změkčovadla, pokud je musíte používat, a při měkké vodě potřebujete méně pracího prášku, protože se lépe rozpouští a uvolňuje špínu.

Mimo domácnost využijete dešťovou vodu i na zalévání zahrady a mytí auta. V tom případě ani nemusíte zavádět rozvody do domácnosti, vystačíte si s filtrem na hrubé nečistoty a čerpadlem.

Jakou akumulační nádrž na dešťovou vodu zvolit?

Velikost akumulační nádrže závisí na množství srážek ve vaší lokalitě a na ploše střechy, případně jiných ploch, ze kterých budete vodu odvádět. Ideální je podzemní nádrž – nedochází v ní ke kolísání teplot a voda není vystavena přímému slunečnímu záření. Alespoň tak nebudete mít problém s mikroorganismy, udržením hygieny, kvalitou zachycené vody a v zimě se zamrzáním.

Spočítejte si průměrné množství srážek v lokalitě a porovnejte to se svou předpokládanou spotřebou na splachování či praní. Kromě přibližné velikosti nádrže vám tyto informace prozradí ještě jednu zásadní věc. Zjistíte, jestli je vůbec objem dešťové vody dostačující a jestli se vám investice do systému vyplatí. Při maximálním využití dokáže dešťovka nahradit až 50 % pitné vody, což v dlouhodobém měřítku znamená opravdu značnou úsporu. Otázkou ale zůstává, zda jsou na to u vás dostatečné roční srážky.

Dotační program Dešťovka

Ceny komplexních systémů na využití dešťové vody v domácnosti se pohybují od 100 000 Kč výše. S financováním pomáhá dotační program Dešťovka podporující majitele domácností, kteří chtějí na svém pozemku vybudovat systém na jímání a využití dešťovky. Podpora není zanedbatelná – získáte zpět až 50 % investice. Pro podrobnější informace se podívejte na webové stránky Dešťovka nebo se obraťte na spolehlivého dodavatele retenčních systémů, který rád pomůže s případným projektem a realizací.